Stresul de la birou, ”magnet” pentru pofta de ceva dulce?!

Stresul de la birou, ”magnet” pentru pofta de ceva dulce?!
29/07/2025 master

La prima ora a diminetii, alarma rasuna insistent si in loc sa-ti incepi ziua cu o ceasca de cafea savurata in tihna, esti deja absorbit in vartejul grijilor profesionale: raportul de prezentat peste doua ore, intalnirea cu echipa, notificarile interminabile de pe ecranul computerului. Intre un task urgent si altul simti cum presiunea psihica ti se aduna in muschi, in piept, in maxilar. 

Si iti spui ”ah, ce-ar mai merge ceva dulce!”. Mult timp s-a crezut ca pofta de dulce este doar un placere vinovata, dar ultimele cercetari releva (daca mai era cazul) faptul ca exista o legatura puternica intre stresul de la birou si impulsul de a manca imediat ceva dulce.

Stresul cronic nu se limiteaza la un nivel crescut de cortizol sau la batai accelerate ale inimii, ci mai are un efect periculos: recalibrarea sistemului de recompensa al creierului. Cercetarile din domeniul psihoneuroendocrinologiei arata ca expunerea prelungita la factori stresori hiperactiveaza circuitele dopaminergice, in special nucleus accumbens, unde se sintetizeaza si se elibereaza dopamina. 

Atunci cand suntem stresati, creierul cauta rapid o modalitate de a compensa aceasta stare de disconfort, iar zaharul da startul exploziei de dopamina in doar 20–30 de minute dupa ingestie, conferindu-ne un sentiment de euforie si reducand perceptia durerii emotionale. Dar efectul este de scurta durata, iar odata cu scaderea brusca a glicemiei si a nivelului de dopamina, ne simtim iarasi stresati, obositi si chiar vinovati pentru excesele calorice.

Mecanisme fiziologice: cortizol, insulina si balansul glicemic

Atunci cand corpul detecteaza un factor stresor, glandele suprarenale elibereaza cortizol (hormonul esential pentru adaptarea la stres). Pe termen lung, nivelurile crescute de cortizol determina o serie de reactii metabolice: cresterea gluconeogenezei (producerea de glucoza in ficat), a lipolizei si, paradoxal, a senzatiei de foame. 

Studiile arata ca nivelurile ridicate de cortizol favorizeaza nu doar cresterea apetitului in general, ci mai ales pe cea pentru alimentele bogate in carbohidrati simpli si grasimi (adica acele produse dulci si dens calorice care ne ofera energie rapida si placere instanta). In plus, secretia de insulina este perturbata de fluctuatiile repetate ale glicemiei: dupa ce servesti mai multe prajituri pentru birou insulina explodeaza pentru a readuce rapid glucoza din sange in celule, iar hipoglicemia reactiva ne va face sa cautam din nou alimente bogate in zaharuri. 

Psihologia poftei de dulce: confort emotional versus controlul impulsurilor

Pe langa componentele strict fiziologice, contextul psihologic joaca un rol crucial in modul in care ne gestionam impulsurile de dulce. Politica interna competitiva si termenele stranse creeaza un mediu profesional in care angajatii isi dezvolta strategii de coping variate: unii prefera sa ignore senzatia de anxietate, altii cauta validare in laude si premii simbolice, iar o categorie semnificativa (conform studiilor din psihologia organizationala) recurge la mancatul emotional. 

Gustul familiar al bomboanelor, aroma cafelei indulcite prin biscuiti cu zahar si textura cremoasa a unui mousse de ciocolata actioneaza ca un ”balsam” pentru emotiile negative, prin evocarea sentimentului de confort si liniste interioara asociate cu experiente din copilarie sau sarbatori familiale. 

Dar aceasta abordare are un pret psihic: slabirea constanta a controlului asupra impulsurilor, cresterea anxietatii, rusinea si vinovatia resimtite dupa episodul de ”rasfat”. Astfel, se amplifica un cerc vicios in care stresul genereaza pofta de dulce, iar consumul exagerat conduce la stari emotionale instabile si la scaderea stimei de sine, sporind din nou stresul.

Consecintele poftei de dulce pe termen lung

In timp ce un baton de ciocolata ocazional este inofensiv, ba chiar binevenit in momentele tensionate, consecintele consumului frecvent de zahar in contextul stresului cronic sunt serioase. 

Pe plan fizic, acumularea kilogramelor in exces, in special in zona abdominala, creste riscul de sindrom metabolic, hipertensiune arteriala si afectiuni cardiovasculare. Din punct de vedere mental, fluctuatiile glicemice creeaza un tonus emotional instabil, dificultati de concentrare si somn slab calitativ. 

Mai mult, dezechilibrele hormonale si kilogramele in plus pot deveni factori aditionali de stres, care alimenteaza anxietatea si simptomele depresive. Iar tendinta de a folosi dulciurile ca o metoda de relaxare duce la o scadere a creativitatii si a performantei intelectuale – exact opusul a ceea ce isi doresc angajatii si companiile care incearca sa maximizeze productivitatea si inovatia.